Domén név választási tippek

Ez nagyon fontos. Egyrészt segít abban, hogy a látogatók könnyebben megjegyezzék a weboldalad, másrészt elkerülhetők a gépelési hibák. Azt hiszem könnyű belátni miért jobb az almapiac.hu az ittalmakatlehetvasarolni.hu címnél 🙂 Próbáld meg valakinek telefonon lediktálni a választott domén nevét. Ha elsőre le tudja írni, a választás jó. Ha vissza-vissza kérdez, hogy jól írta-e, a harmadik betű ‘s’ volt ugye, akkor gondold át még egyszer.

Ha tevékenységünk egyértelműen meghatározható egy kulcsszóval, akkor használjunk ilyen domén nevet. (pl. pogacsabolt.hu). Előfordulhat, hogy az általad kiválasztott név már foglalt, ilyenkor keress tovább a releváns kulcsszavak között, előbb-utóbb találni fogsz szabad domén nevet. Érdemes tudni, hogy pl. a Google kereső előnyben részesíti azokat a domén neveket, amikben teljes kulcsszó egyezőség található.

A szemfüles ‘typo squatterek’ módszere az, hogy egy erős brand elgépelt domén neveit regisztrálják be, abban bízva, hogy azok a felhasználók, akik a böngésző címsorába elgépelve írják be a cég internetes címét, az ő oldalukra tévednek. (pl. gogle, yaho, mcrosoft, stb.). Ha nem szeretnéd, hogy a Te márkád is hasonlóan járjon, érdemes néhány elgépelt változatot is lefoglalni.

Igen. Azonban nem javasolt a használata, mert gépeléskor kifelejtik.

Bár még nem mindennapos a használatuk, egyre több cég regisztrálja be domén nevének ékezetes változatát is (pl. webszakértő.hu). A fentiek miatt érdemes ezeket is lefoglalni, különben előfordulhat, hogy más akar majd sikereidből profitálni.

Legyen, de arra figyelj, hogy angol tartalom legyen rajta. A keresők azt az oldalt fogják jobban szeretni, amin a tartalom nyelve megegyezik a végződéssel. Magyar doménre, magyar tartalmat 🙂

Felmérések bizonyítják, hogy sikeresebbek azok a weboldalak, amik domén nevében többesszám is szerepel. Pl. többen fogják megnézni azpogacsareceptek.hu-t, mint a pogacsarecept.hu-t. Az emberek jobban szeretik, ha nagyobb a kínálat, és ha ezt sugalja a domén név is, az már plusz pont.

Tudni kell, hogy a keresők figyelik azt is, hogy egy adott domén név mióta létezik. A régebbi domén néven futó tartalmat előrébb helyezik a találati listában. Nem érdemes váltogatni a domén nevet, inkább az elején fordíts rá több energiát, hogy megtaláld a lehető legjobb megoldást.

Ne regisztráld be a saját neved vagy céged teljes nevét (pl. informatikaicegkft.hu). Bizonyára jó érzés lenne ezt látni, és mutogatni az ismerősöknek, de a tevékenységi körödhöz nem releváns. Hidd el, a Google-t sem érdekli a céged neve 🙂

Ha te fényképalbumok készítésével foglalkozol, adná magát a fenykepalbumokkeszitese.hu cím. Ember legyen a talpán, aki ezt megjegyzi. Használd inkább a fenykepalbumok.hu-t, vagy ha foglalt már, keress olyan nevet, ami a lehető legjobban kötődik tevékenységedhez (pl. albummester.hu).

Non-profit szervezeteknél jó választás lehet, de te pénzt akarsz keresni. Ha a céged az Első Magyar Gőzmeghajtású Pogácsagyár Kft, akkor felejtsd el az emgp.hu domént… a lehetséges vevőid is el fogják felejteni.

A regisztráció időtartama .hu domainek esetén átlagosan 3 munkanap, míg a nemzetközi domaineknél 24 óra.

A domain megrendelésével még nem foglaltuk le a választott domain nevet, hiszen csak a tulajdonosi adatok megadását követően kerül a központi domain regisztrátorhoz a regisztrációs igény. Tulajdonosi adatok nélkül nem tudjuk, hogy ki a domain tulajdonosa, így azt nem is lehet bejegyezni. Éppen ezért adjuk meg minél hamarabb az adatokat, gyorsítva ezzel a folyamatot!

Tulajdonos lehet cég vagy magánszemély
 • Cég név
 • Vezetéknév
 • Keresztnév
 • Személyig. szám
 • Email
 • Ország Magyarország
 • Irányítószám
 • Település
 • Utca
 • Házszám
 • Telefonszám
 • Fax